Туризъм в Русе

Туристически маршрути на територията на Община Русе

обслужвани от to4nite – taxi 2222

Басарбовски скален манастир 43.00лв./22 euro
(с изчакване до 90мин.)
Ивановски скални църкви 59.00лв./30 euro
(с изчакване до 90мин.)
Средновековен град “Червен” 85.00лв./44 euro
(с изчакване до 90мин.)

Туристическа обиколка, включваща и трите обекта с общ престой до 4 часа на цена от 130.00 лв. или 67 euro.

Басарбовски скален манастир Ивановски скални църкви Средновековен град Червен

Туристически маршрути в околностите на Велико Търново и Габрово

обслужвани от to4nite – taxi 2222

Исторически хълм – крепост „Царевец” + „Арбанаси” 165.00лв./85 euro
(с изчакване до 180мин.)
Архитектурно – етнографски комплекс „Етъра”, гр.Габрово 195.00лв./100 euro
(с изчакване до 120мин.)
Историко-археологически резерват Сборяново 155лв./80 euro
(с изчакване до 120мин.)
Букурещ – туристическа обиколка 135лв./70 euro
(с изчакване до 120мин.)

За всеки следващ час престой се заплащат 10 euro/20 лв.

До всяка от посочените дестинации можете да пътувате и от Букурещ.
За повече информация вижте пакетите за такси Русе-Букурещ

Исторически хълм – крепост „Царевец” Архитектурно – етнографски комплекс „Етъра” Тракийска царска гробница в Свещари

Скален манастир “Св. Димитър Басарбовски”

Манастирът се намира до село Басарбово, на 12 км. от град Русе. Издълбан е в скалите по поречието на река Русенски Лом през XII – XIV век и е единственият действащ скален манастир на територията на България. Носи името на монаха Димитър Басарбовски, живял
през XVII век и прекарал целият си живот в манастира. След смъртта си е обявен за светец. През 1774 г. мощите на светеца са пренесени в патриаршеската катедрала в Букурещ, където се намират и до днес.

Ивановските скални църкви

Намират се на 18 км от град Русе. Представляват разклонена мрежа от малки скални църкви и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом. Изградени са от монаси през XIII – XIV век и се отличават с добре запазените си стенописи. Ивановските скални църкви са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Средновековен град-крепост Червен

Намира на 30 километра от гр. Русе. Крепостта е разположена на висок хълм на стръмен и скалист бряг над река Черни Лом, която го заобикаля от три страни. Изграден е през VI в. от византийския император Юстиниан. По-късно е завладян от българите и през XII век се превръща във важен военно – административен, стопански и църковно-културен център на средновековна България. Запазени са две части на крепостта – цитадела и същински град.

Архитектурно-музеен резерват “Царевец” + Арбанаси

Крепоста “Царевец” се намира на 110 км от град Русе. Разположен е на хълма Царевец, в старата част на град Велико Търново. През 1185 г., след като Търново е провъзгласен за столица на Второто българско царство, крепостта Царевец се превръща в нейно главно
укрепление и дом за аристокрацията. В централната част е разположен Дворцовият комплекс, който включва Тронна зала, Дворцова църква и царски покои, обграден от вътрешна каменна стена и две бойни кули. Уникална атракция е аудиовизуалният спектакъл
“Звук и светлина”, който посредством стотици цветни светлини, музика, камбанен звън и лазери представя моменти от българската история.
Село Арбанаси е живописно старо село, основано в началото на XVI век. Разположено е на едноименното скалисто плато, само на 4 км от Велико Търново. С неповторимата си архитектура от 16-17 в. на къщите и църквите е истински рай за туристите.

Архитектурно – етнографски комплекс “Етъра”

Разположен в покрайнините на град Габрово, на 160 км. от град Русе. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били българската архитектура, бит, култура и занаятчийство в края на ХVIII в. и началото на ХIХ в. В музея, разположен по двата бряга на планинска река са разположени старинни къщи, технически съоръжения, задвижвани с вода, занаятчийски работилници, търговски дюкяни, изложбени зали.

Историко-археологическия резерват Сборяново

Намира се на 100 км. от град Русе и представлява комплекс обхващащ Свещарска тракийска царска гробница, останки от древен тракийски град и средновековно мюсюлманското светилище – Демир баба теке.
Свещарската гробница представлява уникален паметник на тракийско – елинистичната гробищна архитектура, в която е погребан владетеля на тракийското племе гети със съпругата си. Построена е през първата половина на III в. пр. н. е. и е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Демир баба теке е култов комплекс и гробница от XVI век на мюсюлманския духовен учител и лечител Демир баба. Това е било свещено място за траки, християни и алиани.

Букурещ – туристическа обиколка

Градът е основан в средата на 15 век и е столица на Румъния от 1862 г. Букурещ е един от най-добре планираните и озеленени европейски градове и е сред най-бързо развиващите се туристически дестинации на Европа. Често е наричан “Малкият Париж” заради характерната архитектура в града от 19 век, протичащата през града река и Триумфалната арка.
Някои от най-големите забележителности на Букурещ са заслуга на бившия диктатор Николае Чеушеску, като втората по големина (след Пентагонa в САЩ) административна сграда в света – Палата на парламента на Румъния. Старата част на Букурещ – Липскани,
също е вълнуваща и богата на исторически паметници, ресторанти и барове, художествени галерии и музеи.

Tours